Muita luottamustoimia

Tampereen kaupunginvaltuusto 14.11.2016

"Tampereen ei ole järkevää olla suurissa uudistuksissa veneen keikuttajana": näin totesi Keskustan valtuustoryhmän puheenjohtaja Matti Järvinen Keskustan ryhmäpuheenvuorossa 14.11.2016 Tampereen kaupunginvaltuuston talousarviokokouksessa.


"Arvoisa puheenjohtaja, valtuutetut ja virkamiehet!


Tampere on hyvä kaupunki, täällä on mukava asua, kaupungilla on hyvä imago erityisesti ulkopuolelta katsottuna. Eräässä yritysten vetovoimatutkimuksessa olimme tosin sijalla 134. Me tamperelaiset tunnemme lähemmin tilanteen: nautimme vahvuuksista ja yritämme korjailla ongelmia, niitäkin on. Onneksi jälleen kerran Kämmenniemen terveysaseman lopettaminen peruttiin, tai virheellinen maininta poistettiin budjettitekstistä. Pohjoisen Tampereen asukkaat kiittävät.


Tampereen talous on kokonaisuutena vahva, mutta vuosien tulokset ovat olleet heikkoja, alijäämäisiä. Siihen ei näytä olevan parannusta tulossa, vaikka pormestariohjelma ja strategian tavoitteet näin lupailevat. Naapurikuntakin kyselee alijäämän kattamisesta. Alijäämät eivät ole pakollisia vaan ne ovat harjoitetun koalitiopolitiikan tuloksia. Me, joita ei ole juurikaan päätöksenteossa noteerattu, olemme esittäneet kestävää kehitystä myös talouden hoitamiseen, mutta nyt esitämme muutaman miljoonan alijäämän lisäystä. Ratikka hoitaa tulevaisuudessa kiinteistöveron korotuksesta luopumisen.


Myönteistä on että kaupungin kasvu jatkuu. Asukasmäärä lisääntyy, joka on talouden perusta kuntataloudessa. Kaikki asuntomahdollisuudet eivät valitettavasti vastaa kysyntää, eivät laadullisesti, eivät sijaintinsa puolesta eivätkä tue omaehtoista rakentamista. Perheiden omat tarpeet ja omatoiminen mahdollisuus rakentaa ei kiinnosta kaupunkia riittävästi. Vuokratuetut pienet yksiöt kelpaavat, mutta tämä suuntaus ei voi jatkua pitkälle tulevaisuuteen tai tarvitsemme maahanmuuton lisäystä.


Kaupungin investoinnit jatkuvat liian voimakkaina. Työpaikkojen kannalta se on positiivista, mutta lainanotollakin on rajansa. EKP painaa seteleitä mutta onko korko seuraavat 30 vuotta yhden prosentin luokkaa tai miinuksella. Jos näin on, Euroopan tila on heikko. Vuosikate ei riitä mihinkään, nettoinvestoinnista puhumattakaan. Tarvitaan kaiketi vaalit, ennenkuin pystytään tämä toivoton linja katkaisemaan. Tuottavat ja strategiset hankkeet ovat toki kannatettavia, näihin kuuluu mm. kansi- ja areena systeemi ja Pirkkalan lentokentän kehittäminen.


Erityisesti korkea rakentaminen kaupungin keskellä miellyttää minua ja Keskustan ryhmää.

Työpaikkojen lisääminen kaupungin alueella on keskeinen peruslinja. Tavoitteita onkin suunnitelmissa mutta tilastoja työpaikkakehityksestä ei ole juurikaan nähtävissä valtuuston tasolla. Asian pitää olla nähtävänä ensimmäisten mittareiden joukossa. Aiemmin 60 %:lla Tampereen asukkaista oli työpaikka, nyt noin 50 %:lla. Tämä on ehkä suurin yksittäinen syy alijäämäiseen budjettiin. Digitalisointi pelastaa yrityksiä, mutta vähentää samalla rajusti työpaikkoja.


Toinen alijäämien poistaja on mammuttiorganisaation huomattava tehokkuuden parantaminen. Muutamista kehitysaskelista huolimatta näyttää siltä, että tältä osin ei synny vieläkään mallia, jossa koko valtuuston demokratia toteutuisi ja tuloksiin tähtäävä toiminta olisi tehokasta ja oikein mitoitettua.


Kolmanneksi, kuntalaisten hyvinvointi on saatava nykyistä paremmalle tasolle. Kun miettii lasten, nuorten, työttömien, vammaisten tai vanhusten hoidon tilannetta, pienistä parantavista askelista huolimatta, voi sanoa että niissä on hallitsemattomia alueita ja suuria haasteita. Esim. miksi maaseudun vanhusväestön tarvitsema hoiva koetaan taakkana, mutta kaupunkien kalliin asumisen rahoittaminen pelastuksena /siunauksena.


Onneksi valtion suunnalta on tulossa suuria uudistuksia, mm toimeentulotuen siirtyminen KELA:lle ja vihdoinkin etenevä SOTE- ja maakuntahallinto uudistus. Tampereen ei ole järkevää olla suurissa uudistuksissa veneen keikuttajana, vaan ymmärtää että nämä uudistukset antavat Tampereelle tulevaisuudessa vielä nykyistäkin isommat hartiat. Näiden hartioiden käyttäminen vaatiikin sitten taitoa ja ymmärrystä koko Pirkanmaan osalta. Veneen keikuttamisen olemme viime aikoina huomanneet vähentyneen."

Ota yhteyttä: 0400 317 810 / matti.jarvinen55@gmail.com

Jaa sivu